Bakara Sûresi 1. Ayet

الٓمٓ ۚ  ...

Elif Lâm Mîm.
 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 الم Elif Lâm Mîm
 

Bakara suresi 1-5 ayetler arası tefsiri Nouman Ali Khan : 54 dakika

https://youtu.be/O5ISR7l8tn8

 

Elif-Lam-mim harfi mukattadır

Sure medenidir yani yahudilerin alimlerinin de yaşadığı medine döneminde inmiştir ki bu yahudi alimlerine Ehbar denirdi.Arapça mürekkepten gelen bir kelime yani bütün gün yazıp çizen mürekkeple hemhal olan manasında.Ama peygamberimiz ümmiydi yani okuma yazması yoktu.Okuma yazması olmayan biri harfleri tek tek söyleyemez.Elem diye okuması gerekirdi mesela.

İşte peygamberimizi okuma yazma bilmediğini peygamber olmasına engel gören Yahudi alimlere de bir cevaptır bu harfler “O nun elbette bir eğiticisi var”mesajıdır.Ayrıca bir öğrenci oryantasyonu gibidir.Okula veya işe yeni başladığınızda ;şu saatte geleceksiniz,şu saatte gideceksiniz,giriş burdan,bir problem olursa şu kişiden yardım alacaksınız şeklinde eğitim verilir.

İşte bize de Kuran ın daha ilk sayfasında ilk gün oryantasyonu olarak “Bilmen gereken hiç birşey bilmediğindir.”deniyor.Onun için bilmediğimizle başlıyor.Rahman suresinde Allah Kuranı öğretti der.

Demek ki anlamsız birşey olamaz Elif Lam Mim..


Bir imtihandır da ayrıca ,bakalım burada takılmayıp bir sonraki ayete geçebilecek miyiz.Yoksa bu ne demektir diye zamanı bununla mı harcayacağız.

ya da 

Ey insan işte senin kullandığın harfler,o harflerle belagatı muhteşem,mucizelerle dolu bir vahiy yolluyorum sana da demektir...


 

الٓمٓ ۚ

Surenin ilk ayeti beraat-i istihlâl sanatına uygun olarak, surenin konusuyla alakalı bir cümleyle başlamıştır. Böylece kelamın maksadına işaret edilmiştir. Ayrıca cümle hüsn-i ibtidâ sanatının güzel bir örneğidir.

Kelama en güzel giriş şekillerinden biri de kelamın konusuyla alakalı bir şeyle başlamaktır. Hurûf-u mukattaa ile başlayan bütün sureler buna örnektir. Çünkü muhatabın dikkatini celbeder ve dinlemeye teşvik eder. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur’an Işığında Belâgat Dersleri Bedî’ İlmi)

Tefsir alimleri surelerin başlarındaki bu harfler hakkında farklı görüşlere sahiptir. Âmir eş-Şâbi, Süfyan es-Sevri ve bir grup muhaddis şöyle demiştir: Bunlar Allah'ın Kur'an-ı Kerimde sakladığı bir sırdır. Yüce Allah'ın, her bir kitabında böyle bir sırrı vardır. Bunlar, yüce Allah'ın bilgisini yalnızca kendisine sakladığı müteşabih ayetler arasında yer alırlar. Bunlar hakkında birşey söylemek gerekmez. Biz bunlara iman eder ve Allah'tan geldikleri gibi okuruz. (Kurtubî)

Aynı mukattaa harfleriyle başlayan surelerin aralarında mana veya konu açısından bir yakınlık vardır.

Kur’an-ı Kerim’de mukattaa harfleriyle başlayan surelerin hepsinde bu harflerden sonra muhakkak kitapla ilgili bir açıklama gelir.