Şuarâ Sûresi 95. Ayet

وَجُنُودُ اِبْل۪يسَ اَجْمَعُونَۜ  ...

Artık onlar ve o azgınlar ile İblis’in askerleri hepsi birden tepetakla oraya atılırlar.  (94 - 95. Ayetler Meali)
 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَجُنُودُ ve askerleri ج ن د
2 إِبْلِيسَ İblis’in
3 أَجْمَعُونَ bütün ج م ع
 

Burada geçen “İblîs’in orduları”ndan maksat kendi türünden olanlarla Âdem’in soyundan olup da ona uyan kimselerdir (Taberî, XIX, 88; İblîs hakkında bilgi için bk. Bakara 2/34; Kehf 18/50).

 


Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 159
 

وَجُنُودُ اِبْل۪يسَ اَجْمَعُونَۜ

 

جُنُودُ  atıf harfi  وَ ‘la makablindeki naib-i faile matuftur. Aynı zamanda muzâftır.  اِبْل۪يسَ muzâfun ileyh olup gayri munsarif olduğu için fetha ile mecrurdur.

Gayri munsarif isimler: Kesra (esre) ve tenvini alamayan isimlerdir. Gayri munsarif isimler esre yerine fetha alırlar. Yani bu isimler ref halinde damme, nasb halinde fetha, cer halinde yine fetha alırlar.

Gayri munsarif “memnu’un mine’s-sarf (اَلْمَمْنُوعُ مِنَ الصَّرفِ)” da denir.

Arapçada kullanılmakla birlikte Arapça kökenli olmayan alem (özel) isimler (yer, ülke, kişi adları vb. gibi isimler) de gayri munsariftir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi) 

اَجْمَعُونَ  lafzî tekid olup ref alameti  و ‘dır. Cemi müzekker salim kelimeler harfle îrablanırlar. 

Tekid: Tabi olduğu kelimenin veya cümlenin manasını kuvvetlendiren, pekiştiren, manasındaki kapalılığı gideren ve aynı irabı alan sözdür. Tekide “tevkid” de denir. Tekid eden kelimeye veya cümleye “tekid (müekkid- ٌمُؤَكِّد)”, tekid edilen kelime veya cümleye de “müekked (مَؤَكَّدٌ)” denir. Tekid, çoğunlukla muhatabın zihninde iyice yerleşmesi veya onun tereddüdünü gidermek için yapılan vurguya denir. Tekid, lafzî ve manevi olmak üzere ikiye ayrılır. Lafzî Tekid: Harfin, fiilin, ismin hatta cümlenin tekrarı ile olur. Zamirler zamir ile tekid edilebilirler. Bu durumda sayı ve cinsiyet yönünden tekid müekkede uyar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)

 

وَجُنُودُ اِبْل۪يسَ اَجْمَعُونَۜ

 

Ayet, önceki ayetteki  كُبْكِبُوا  fiilindeki naib-i fail olan muttasıl zamire matuftur.  اَجْمَعُونَ  tekid ifade eder.

Veciz ifade kastıyla gelen  جُنُودُ اِبْل۪يسَ  izafeti, muzâfı tahkir ifade eder. 

وَجُنُودُ اِبْل۪يسَ  [Ve İblis’in askerleri] yani şeytanlar. Ya da insan ve cin topluluğundan asi olup ona tabi olanlar. (Keşşâf)