Sâffât Sûresi 181. Ayet

وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَل۪ينَۚ  ...

Peygamberlere selâm olsun.
 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَسَلَامٌ ve selam olsun س ل م
2 عَلَى üzerine
3 الْمُرْسَلِينَ gönderilen elçiler ر س ل
 

Sûrenin bu son âyetlerinde yüce Allah, putperestlerin sûre boyunca üzerinde durulup eleştirilen tanrı telakkilerinden, O’na isnat ettikleri yanlış nitelemelerden zatını tenzih etmekte; bir kısmına yukarıda işaret edilen peygamberlerini selâmla anmaktadır. Bu âyetler, Allah’ı takdis ve tenzih ederek övgüyle anmanın ve peygamberleri yâdetmenin en güzel ifadeleri olduğu için, özellikle Kur’an’dan bir parça okunduktan ve dua edildikten sonra bu üç âyetin okunması müslümanlar arasında gelenek halini almıştır.

 

Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 562
 

وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَل۪ينَۚ

 

وَ  atıf harfidir. Matuf ve matufun aleyhin hükümde ortak olduğunu belirtir. İkisi arasında tertip (sıra) olduğunu göstermez. Vav ile yapılan atıfta matuf ve matufun aleyh yer değiştirebilir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)  

سَلَامٌ  mübteda olup lafzen merfûdur.  عَلَى الْمُرْسَل۪ينَ  car mecruru mübtedanın mahzuf haberine mütealliktir.
 

وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَل۪ينَۚ

 

Atıfla gelen ayet hükümde ortaklık nedeniyle önceki ayete atfedilmiştir.

Sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesinde îcaz-ı hazif sanatı vardır.  عَلَى الْمُرْسَل۪ينَ  mahzuf habere mütealliktir. Faide-i haber ibtidaî kelamdır.

Müsnedün ileyh olan  سَلَامٌ ’un nekre gelmesi umum ve tazim ifade eder.

Mübtedanın nekre gelmesine, medih ve dua anlamında olup umuma delalet etmesi sebebiyle cevaz verilmiştir.

İsim cümleleri sübut ifade eder. İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

Burada  سَلَامٌ  kelimesinin nekre oluşu yine taklîl içindir. Çünkü Allah tarafındandır. O’nun tarafından olan az birşey, aslında çok büyüktür. Başka hiçbir şeye ihtiyaç bırakmaz. Kur’ân-ı Kerîm’de ne zaman selam kelimesi Allah’a izafe edildiyse nekre gelmiştir. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)

سَلَامٌ ‘daki nekre tazim ifade eder. (Âşûr)

Bu kelam, Allah'ın tenzih edilmesinden sonra peygamberler için bir teşriftir; şanlarını tazimdir ve ayrıca, peygamberlerin her türlü kötülükten salim olduklarını ve bütün arzularına erişeceklerini bildirmektedir. (Ebüssuûd) 

سَلَامٌ  bütün sevimsiz şeylerden kurtuluş ve her arzulanan şeye kavuşma demektir. (Rûhu’l Beyân)