İbrahim Sûresi 20. Ayet

وَمَا ذٰلِكَ عَلَى اللّٰهِ بِعَز۪يزٍ  ...

Bu, Allah’a hiç de güç gelmez.
 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَمَا ve değildir
2 ذَٰلِكَ bu
3 عَلَى karşı
4 اللَّهِ Allah’a
5 بِعَزِيزٍ güç ع ز ز
 
Hz. Peygamber’in şahsında insanlığa hitap edilerek zorba toplumları yok edip yerlerine başkalarını yerleştirmenin zor olduğunu düşünen inkârcılara cevap verilmekte, başkalarının yardımına muhtaç olmaksızın gökleri, yeri ve bunların üzerinde yaşayan varlıkları hikmetli olarak yaratmış olan Allah Teâlâ’nın dilediğini yapma, onları yok edip yerine başka varlıklar getirme gücüne sahip olduğu ifade edilmektedir.

Kaynak :Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: 313
 

وَمَا ذٰلِكَ عَلَى اللّٰهِ بِعَز۪يزٍ

 

وَ  atıf harfidir. مَا  cinsi nefyeden olumsuzluk harfidir. ذٰلِكَ  işaret ismi  مَا ’nın ismi olup fetha üzere mebnidir.

عَلَى اللّٰهِ car mecruru عَز۪يزٍ ‘a müteallıktır.

بِ  zaiddir. بِعَز۪يزٍ  car mecruru lafzen mecrur,  مَا ’nın haberi olarak mahallen mansubdur.
 

وَمَا ذٰلِكَ عَلَى اللّٰهِ بِعَز۪يزٍ

 

Ayet  وَ ‘la … اِنْ يَشَأْ  cümlesine matuftur. Menfi isim cümlesi formunda faide-i haber inkârî kelamdır. Sübut ifade eder. Nefy harfi,  ليس  gibi amel etmiştir. 

ليس ‘nin haberi olan  بِعَز۪يزٍ ’deki  بِ  harfi zaiddir. Cümlede takdim-tehir sanatı vardır. عَلَى اللّٰهِ  kelimesi, amili  بِعَز۪يزٍ ’e takdim edilmiştir.

Cümlede car mecrur takdim edilmiş ve zaid harf kullanılmıştır. Bütün bunlar tekid ifade eder, hükmü kuvvetlendirir.

Müsnedün ileyhin ism-i işaret olması, şanının yüceliğine işaret etmek ve dikkat çekecek biçimde başkalarından ayırt etmek içindir.

İşaret isminde istiare vardır. ذٰلِكَ  ile olaya işaret edilmiştir. Bilindiği gibi işaret ismi mahsus şeyler için kullanılır. Ama burada olduğu gibi aklî şeyler için kullanıldığında istiare olur. Câmi’; her ikisinde de “vücudun tahakkuku”dur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur’an Işığında Belâgat Dersleri Beyân İlmi)

Dil alimleri sadece mühim bir haber vermek istedikleri zaman muşârun ileyhi işaret ismiyle kâmil olarak temyiz ederler. Çünkü bu şekilde işaret ederek verdikleri haber başka hiçbir kelamda bu kadar açık bir şekilde ortaya konmaz. (Muhammed Ebu Musa, Hâ-Mîm Sureleri Belâğî Tefsiri 5, Duhan/57, s. 190)

Ayette mütekellim Allah Teâlâ olduğu halde  اللّٰهِ  isminin zikredilmesi  tecrîd sanatıdır.

Cenab-ı Hak, “Eğer dilerse sizi giderir, yepyeni bir halk getirir” buyurmuştur. Bu, “Gökleri ve yeri hak ile yaratmaya kādir olan, bir kavmi yok edip, bir başkasını var ederek diriltmeye haydi haydi kādirdir” demektir. (Fahreddin er-Râzî)