لِنُرِيَكَ مِنْ اٰيَاتِنَا الْكُبْرٰىۚ
لِنُرِيَكَ مِنْ اٰيَاتِنَا الْكُبْرٰىۚ
لِ harfi, نُرِيَ fiilini gizli اَنْ ’le nasb ederek manasını sebep bildiren masdara çeviren cer harfidir.
اَنْ ve masdar-ı müevvel, لِ harf-i ceriyle birlikte mahzuf fiile müteallıktır. Takdiri; آتيناك ذلك لنريك (Sana göstermek için sana bunu verdik) şeklindedir.
نُرِيَ mansub muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri نحن ‘dur.
مِنْ اٰيَاتِنَا car mecruru mahzuf ikinci mef’ûlun bihe müteallıktır. Aynı zamanda muzâftır. Mütekellim zamiri نَا muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.
الْكُبْرٰى kelimesi اٰيَاتِنَا ‘nın sıfatı olup elif üzere mukadder kesra ile mecrurdur. Veya نُرِيَكَ fiilinin ikinci mef’ûlun bihidir.
Varlıkları niteleyen kelimelere sıfat denir. Arapça’da sıfatın asıl adı na’t ( النَّعَتُ )dır. Sıfatın nitelediği isme de men’ut ( المَنْعُوتُ ) denir. Bir ismi doğrudan niteleyen sıfata hakiki sıfat, dolaylı olarak niteleyen sıfata da sebebi sıfat denir.
Sıfat ile mevsuftan oluşan tamlamaya sıfat tamlaması denir. Sıfat tek kelime (isim), cümle ve şibh-i cümle olabilir. Ve sıfat birden fazla gelebilir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)
لِنُرِيَكَ مِنْ اٰيَاتِنَا الْكُبْرٰىۚ
Ta’lil cümlesidir. Fasıl sebebi, şibh-i kemâl-i ittisâldir. Ta’lil cümleleri ıtnâb sanatıdır.
Sebep bildiren masdar ve cer harfi لِ ‘nin gizli أنْ ‘le masdar yaptığı لِنُرِيَكَ مِنْ اٰيَاتِنَا الْكُبْرٰى cümlesi, müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.
Masdar-ı müevvel, mecrur mahalde olup başındaki harf-i cerle birlikte takdiri آتيناك ذلك (Sana bunu verdik) olan mahzuf fiile müteallıktır. Bu takdire göre cümle müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.
اٰيَاتِنَا izafetinde ayetlerin, Allah Teâlâ’ya ait zamire muzâf olması ayetleri tazim içindir.
مِنْ ba’ziyet içindir.
الْكُبْرٰى kelimesi, اٰيَاتِنَا ‘nin sıfatı olarak gelmiştir. الكِبَرُ kelimesi, bir şeyin mahiyetindeki kuvvetinden müsteardır. Yani buradaki ifadenin manası, ‘’Kudretimizin boyutlarına veya seni bizim gönderdiğimize delalet eden güçlü ayetlerimiz” şeklindedir. (Âşûr)
Sıfat, tabi olduğu kelimenin sahip olduğu bir özelliğe işaret etmek için kullanılan bir açıklama biçimidir. Sıfatın kullanılmasının, matbusunun daha iyi tanınması, övülmesi, yerilmesi, pekiştirilmesi, acındırılması, kapalılığının giderilmesi, tahsis edilmesi gibi maksatları vardır. Itnâb, bazen de sıfatlar vasıtasıyla yapılmaktadır. (Ar. Gör. Ömer Kara, Belâgat İlminde İki İfade Biçimi: Itnâb-Îcâz (I) Kur’ân Metninin Anlaşılmasındaki Rolü Üzerine Bir Deneme)
Sana en büyük ayetlerimizden gösterelim, diye. Bu ibare muzmar olana yahut ayetin veya kıssanın delalet ettiği şeye müteallıktır. Yani bunları delalet ettik yahut bunları yaptık ki sana gösterelim demektir. الْكُبْرٰىۚ da اٰيَاتِنَا 'nın sıfatıdır veya لِنُرِيَكَ 'nin mef'ûlüdür, مِنْ اٰيَاتِنَا da ondan hâldir. (Beyzâvî)