وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَان۪يۙ
وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَان۪يۙ
Ayet atıf harfi وَ ‘la اشْرَحْ ‘a matuftur. احْلُلْ dua manasında sükun üzere mebni emir fiildir. Faili müstetir olup takdiri أنت ‘dir. عُقْدَةً mef’ûlun bih olup fetha ile mansubdur. مِنْ لِسَان۪ي car mecruru عُقْدَةً ‘in mahzuf sıfatına müteallıktır. لِسَان۪ي aynı zamanda muzâftır. Mütekellim zamiri ي muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.
وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَان۪يۙ
Önceki ayete hükümde ortaklık nedeniyle atfedilen bu ayet de Hz. Musa’nın duasıdır. Emir üslubunda talebî inşâî isnaddır.
Cümle emir üslubunda gelse de vaz edildiği emir anlamından çıkarak dua manası taşıdığı için mecaz-ı mürsel mürekkebdir.
عُقْدَةً ‘deki tenvin nev ifade eder. عُقْدَةً (bağ) kelimesinin harf-i tarifsiz getirilmesi aslında bunun az olduğuna delalet etmektedir. (Ruhu-l Beyan)
حَلُّ العقدةً السان ifadesinde istiare vardır. Bununla kastedilen ise (Musa’nın) dilindeki dolaşıklığın giderilmesidir ki burada dolaşıklık düğüm manasındaki عُقْدَ ile ifade edilmiş, dolaşıklığın giderilmesinin istenmesi de düğümün çözülmesi ile anlatılmıştır. Bu suretle gerdanlık dizisinin cüzleri ile söz dizisinin parçaları arasında uyum sağlanmıştır. Ayrıca bu tabirle Musa’nın (as) dilinden korku tutulmasının giderilmesi, dilinin Firavun ve yardımcılarının taşkınlığına karşı yeterli olması da kastedilmiş olabilir. Bu suretle hz. Musa Allah Teâlâ’nın elçiliği görevini korkusuz bir şekilde yerine getirebilecek, korku ve dehşete kapılması yüzünden dili dolaşıp tutulmadan kudretli ve emin bir şekilde sözlerini söyleyebilecekti. Bu ifade, Musa (as) asasını yılana dönüşmeden önce korku yüzünden konuşamadığında لِسَانٌ فُلاَنٌ مَعْقُودٌ (Falancanın dili düğümlenmiştir) ve konuşmaya kadir olduğunda da لِسَانٌ فُلاَنٌ مُنْطَلِقٌ (Falancanı dili açıktır) denilmesi gibidir. (Şerîf er-Râdî, Kur’an Mecazları)
Bu istiarede dil ipe benzetilmiş, ipin düğümü çözüldüğündeki düzenlilik, konuşmadaki akıcılığa benzetilmiştir. Câmi’, her ikisindeki akıcılığın arzu edilmesi, asıl haline dönmesidir.
O dilindeki düğümün tamamen çözülmesini istemedi. Ancak anlaşılmasına mani olmamasını istedi. Bunun içindir ki, nekre kılmış ve يَفْقَهُوا 'yu da emrin cevabı yapmıştır. مِنْ لِسَان۪يۙ car mecruru, عُقْدَةً 'in sıfatı veya احْلُلْ 'ün sılasıdır.(Beyzâvî- Ebüssuûd)
Konuşmamayı ifade için şu dört kelime kullanılır: الإصاخة ، الإنصات , السكوت , الصمت ‘dır. الصمت ; bunların genel olanıdır; çünkü bu kelime hem konuşabilen hem de konuşamayanlar hakkında kullanılır. السكوت ise; konuşabilen kişinin konuşmaması demektir. الإنصات ; dinlemeyle birlikte susmaktır. الإصاخة ise; mesela bir sır ve uzak bir yerden gelen ses gibi, anlaşılması zor olan şeylere kulak vermek, dinlemektir. (Fahreddin er-Râzî)