اِنَّكَ كُنْتَ بِنَا بَص۪يراً
اِنَّكَ كُنْتَ بِنَا بَص۪يراً
İsim cümlesidir. اِنَّ tekid harfidir. İsim cümlesinin önüne gelir, ismini nasb haberini ref eder. كَ muttasıl zamir اِنَّ ’nin ismi olarak mahallen mansubdur. كنْتَ بِنَا بَص۪يراً cümlesi اِنَّ ’nin haberi olarak mahallen mansubdur.
كُنْتَ nakıs, mebni mazi fiildir. İsim cümlesinin önüne geldiğinde, ismini ref haberini nasb eder. كُنْتَ ‘nin ismi تَ muttasıl zamirdir, mahallen merfûdur. بِنَا car mecruru بَص۪يراً ‘a müteallıktır. بَص۪يراً kelimesi, كُنْتَ ‘nin haberi olup lafzen mansubdur.اِنَّكَ كُنْتَ بِنَا بَص۪يراً
Ta’liliyye olarak fasılla gelmiştir. Fasıl sebebi şibh-i kemâl-i ittisâldir. اِنَّ ile tekid edilen isim cümlesi, lâzım-ı faide-i faide-i haber inkârî kelamdır.
اِنَّ ’nin haberi كَان ’nin dahil olduğu isim cümlesi formunda gelmiş haber cümlesidir.
Cümle haber üslubunda geldiği halde, zayıflığın izharı amacıyla söylendiğinden muktezâ-i zâhirin hilafına durum oluşmuştur. Lüzumiyet alakasıyla mecaz-ı mürsel mürekkebdir.
Car mecrur بِنَا siyaktaki önemine binaen amili كَان ’nin haberi بَص۪يراً ’e takdim edilmiştir.
İsim cümleleri sübut ifade eder. İsim cümlelerinin asıl kuruluş sebebi; müsnedin, müsnedün ileyh için sabit olduğunu ifade etmektir. İsim cümlesinin haberi müfred ya da isim cümlesi olursa, asıl konulduğu mana olan sübutu veya bazı karinelerle istimrarı (devamlılığı) ifade eder. İstimrar ifadesi daha çok medh ve zem durumlarında olur. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi)
كَان ’nin haberi isminin içine karışır ve adeta onun mahiyetinden bir cüz olur. (Muhammed Ebu Musa, Hâ-Mîm Sureleri Belâğî Tefsiri, c. 5, s. 124)
Son üç ayetin sonlarındaki بَص۪يراً ve كَث۪يراًۜ kelimeleri arasında mütevazi seci ve muvazene sanatları vardır.