جَزَٓاءً وِفَاقاً
جَزَٓاءً وِفَاقاً
جَزَٓاءً mahzuf fiilin mef’ûlu mutlakı olup fetha ile mansubdur. وِفَاقاً kelimesi جَزَٓاءً sıfat olup fetha ile mansubdur.
Varlıkları niteleyen kelimelere sıfat denir. Arapça’da sıfatın asıl adı na’t ( النَّعَتُ )dır. Sıfatın nitelediği isme de men’ut ( المَنْعُوتُ ) denir. Bir ismi doğrudan niteleyen sıfata hakiki sıfat, dolaylı olarak niteleyen sıfata da sebebi sıfat denir.
Sıfat ile mevsuftan oluşan tamlamaya sıfat tamlaması denir. Sıfat tek kelime (isim), cümle ve şibh-i cümle olabilir. Ve sıfat birden fazla gelebilir.
Sıfat mevsûfuna: cinsiyet, adet, marifelik - nekrelik ve îrab bakımından uyar.
Sıfat iki kısma ayrılır: 1. Hakiki sıfat 2. Sebebi sıfat
Hakiki sıfat: 1- Müfred olan sıfatlar 2- Cümle olan sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır.
1. Müfred olan sıfatlar: Müfred olan sıfatlar genellikle ism-i fail, ism-i mef’ûl, mübalağalı ism-i fail, sıfat-ı müşebbehe, ism-i tafdil, masdar, ism-i mensub ve sayı isimleri şeklinde gelir.
Gayrı akil (akılsız çoğullar) mevsûf olarak geldiğinde sıfatını müfred müennes olarak da alır.
2. Cümle olan sıfatlar: 1- İsim cümlesi olan sıfatlar, 2- Fiil cümlesi olan sıfatlar, 3- Şibh-i cümle olan sıfatlar. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)
جَزَٓاءً وِفَاقاً
Fasılla gelen ayette جَزَٓاءً , mahzuf fiilin mef’ûlu mutlakıdır. Yani, يجزى جَزَٓاءً (Bir cezayla cezalandırılırlar) demektir. Bu takdire göre cümle, müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber talebî kelamdır.
جَزَٓاءً için sıfat olan وِفَاقاً , masdar vezninde gelerek mübalağa ifade etmiştir.
[Uygun bir karşılık olmak üzere] ayeti amellerine uygun bir karşılık olmak üzere... demektir. Bu açıklama İbn Abbâs, Mücahid ve başkalarından nakledilmiştir. Buna göre uygun, muvafık düşmek, uyuşmak anlamındadır. Mukatele (çarpışmak, vuruşmak) anlamında "kıtal"e benzemektedir. جَزَٓاءً (Bir karşılık olmak üzere) lafzı da masdar (mef'ûlu mutlak) olarak nasb edilmiştir. Yani “Biz, onları amellerine uygun bir ceza ile cezalandırdık” demektir. (Keşşâf)
وِفَاقاً (Tam uygun). Aslında masdar olan bu kelime ‘tamamen uygun’ manasına aşırılık ifade eden bir sıfattır. Çünkü o günü inkâr edip, asla böyle bir gün olmayacağını söylemenin tam karşılığı, o günün en şiddetli azabını göstermektir. (Elmalılı, Âşûr)