İnşikak Sûresi 12. Ayet

وَيَصْلٰى سَع۪يراًۜ  ...

“Helâk!” diye bağıracak ve alevli ateşe girecektir.  (11 - 12. Ayetler Meali)
 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَيَصْلَىٰ ve girecektir ص ل ي
2 سَعِيرًا alevli ateşe س ع ر
 

وَيَصْلٰى سَع۪يراًۜ


Ayet atıf harfi وَ ‘la önceki ayete matuftur. Fiil cümlesidir. يَصْلٰى  elif üzere mukadder damme ile merfû muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو ‘dir.  سَع۪يراً  mef’ûlun bih olup fetha ile mansubdur.

 

وَيَصْلٰى سَع۪يراًۜ


Ayet atıf harfi  وَ ‘la önceki ayetteki cevap cümlesine atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur.

Müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber talebî kelamdır. 

Muzari fiil hudûs, istimrar ve teceddüt ifade eder. Muzari fiil tecessüm özelliği sayesinde muhatabın muhayyilesini harekete geçirerek olayı daha iyi anlamasını sağlar.

Muzari fiilin geldiği hallerde çoğunlukla bu gaye mevcuttur. Muzari fiilin kullanımıyla sahne muhatabın gözünde sanki o anda canlanır. Bu da insanı etkiler. (Fatma Serap Karamollaoğlu, Kur'an Işığında Belâgat Dersleri Meânî İlmi) 

Mef’ûl olan  سَع۪يراً ’in nekre gelişi, tarifi mümkün olmayan nev ifade eder.

Altıncı ayetten itibaren ayetlerde cem‘ mea-taksîm sanatı vardır. İnsan lafzındaki cem defterinin sağdan ve soldan verilmesi bakımından taksim edilmiştir.

Terim olarak cem‘ mea-taksîm, “birden fazla hususu önce bir hükümde cem‘ edip sonra taksîme tabi tutmaktır veya önce taksîm yapıp sonra onları bir hüküm altında birleştirmektir. 

Ve alevli ateşe girecektir. Yani onun hararetini doğrudan duyacaktır. Bu da gösteriyor ki, onların ölümü çağırmaları ateşe girmeden evvel olacaktır. İmam Fahreddin er-Râzî de böyle belirtmiştir. (Rûhu’l Beyân)