ثُمَّ اجْتَبٰيهُ رَبُّهُ فَتَابَ عَلَيْهِ وَهَدٰى
ثُمَّ اجْتَبٰيهُ رَبُّهُ فَتَابَ عَلَيْهِ وَهَدٰى
Fiil cümlesidir. ثُمَّ tertip ve terahi ifade eden atıf harfidir. Matuf ve matufun aleyh arasında hem sıra olduğunu hem de fiillerin meydana gelişi arasında uzun bir sürenin bulunduğunu gösterir. Süre bakımından فَ harfinin zıttıdır. ثُمَّ ile yapılan atıfta matuf ve matufun aleyh yer değiştiremez. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)
اجْتَبٰيهُ elif üzere mukadder fetha ile mebni mazi fiildir. Muttasıl zamir هُ mef’ûlun bih olarak mahallen mansubdur.
رَبُّهُ fail olup lafzen merfûdur. Muttasıl zamir هُ muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.
فَ atıf harfidir. تَابَ fetha üzere mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو’dir.
عَلَيْهِ car mecruru تَابَ fiiline mütealliktir.
وَ atıf harfidir. هَدٰى elif üzere mukadder fetha ile mebni mazi fiildir. Faili müstetir olup takdiri هو’dir.
اجْتَبٰيهُ fiili, sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. İftiâl babındadır. Sülâsîsi جبى ’dir.
İftiâl babı fiile mutavaat (dönüşlülük), ittihaz (edinmek, bir şeyi kendisi için yapmak), müşâreket (ortaklık), izhar (göstermek), ihtiyar (seçmek), talep ve çaba göstermek manaları katar. İfteale kalıbı hem soyut hem somut anlamlı fiiller için kullanılır.
ثُمَّ اجْتَبٰيهُ رَبُّهُ فَتَابَ عَلَيْهِ وَهَدٰى
Tertip ve terahi ifade eden atıf harfi ثُمَّ ile gelen ayet, birbirine atfedilmiş üç cümleden müteşekkildir.
Cümlelerin atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Aynı üslupta gelen cümleler, müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.
Âdem’e (a.s.) ait zamirin رَبُّ lafzına izafesi ona tazim ve tekrim içindir. Matufun aleyhteki Rabb isminin tekrar edilmesi, Allah’ın rububiyet vasfıyla ona destek ve ziyadesiyle lütufkâr olduğunun işaretidir. Bu tekrarda ıtnâb ve reddü’l-acüz ale’s-sadr sanatları vardır.
تَابَ fiili “döndü, yöneldi” anlamındadır. اِلَى harf-i ceri ile kullanıldığında “tövbe etti”, عَلَى harf-i ceri ile kullanıldığında ise “tövbesini kabul etti” manasına gelir. Bu tazmin sanatıdır.
غَوٰىۖ - هَدٰى kelimeleri arasında tıbâk-ı îcab sanatı vardır.