وَتَقَلُّبَكَ فِي السَّاجِد۪ينَ
وَتَقَلُّبَكَ فِي السَّاجِد۪ينَ
Ayet atıf harfi وَ ‘la يَرٰيكَ ‘nin mef’ûl olan zamirine matuf olup mahallen mansubdur.
تَقَلُّبَ muzâf olup kesra ile mecrurdur. Muttasıl zamir كَ muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.
فِي السَّاجِد۪ينَ car mecruru masdar olan تَقَلُّبَ ‘ye müteallik olup cer alameti ي ‘dir. Cemi müzekker salim kelimeler harfle îrablanır.
السَّاجِد۪ينَ sülâsi mücerredi سجد olan fiilin ism-i failidir.
İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)
وَتَقَلُّبَكَ فِي السَّاجِد۪ينَ
Ayet, önceki ayetteki يَرٰيكَ fiilinin mef’ûlüne matuftur. Atıf sebebi tezâyüftür.
فِي السَّاجِد۪ينَ car mecruru, تفعّل babından, masdar veznindeki تَقَلُّبَ ‘ye mütealliktir. Masdar bütün cinslere delalet eder.
فِي السَّاجِد۪ينَ ibaresindeki فِي harfinde istiare-i tebeiyye vardır. ف۪ي harfindeki zarfiyet manası dolayısıyla السَّاجِد۪ينَ içine girilebilen bir şeye benzetilmiştir. Burada ف۪ي harfi kendi manasında kullanılmamıştır. Çünkü secde edenler, hakiki manada zarfiyeye yani içine girilmeye müsait değildir. Konunun önemini tekid etmek üzere bu harf kullanılmıştır. Câmi’, her iki durumdaki mutlak irtibattır.
السَّاجِد۪ينَ ile kastedilen namaz kılanlardır. Cüz-kül alakasıyla mecâz-ı mürseldir.
تَقَلُّبَ ifadesinde istiare vardır. Çünkü bununla kastedilen, Hz.Peygamber’in rükûya varmak, secde etmek, kıyamda durmak ve oturmak suretiyle namaz kılanlar arasında dolaşmasıdır. (Şerîf er- Râdî, Kur’an Mecazları)
تَقَلُّبَ ifadesi, نُقَلِّبُكَ şeklinde de okunmuştur. (Fahreddin er-Râzî)