وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلاً وَمِنَ الصَّالِح۪ينَ
Hz. İsa’nın beşikteyken konuştuğunda neler söylediğinin detayı Meryem suresindedir. Bebekken konuşması hem bir mucize hem de hiç vakit kaybetmeyeceğini, başlangıçtan itibaren aktif olacağını işaret ediyor olabilir.(Esin Durgun)
وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلاً وَمِنَ الصَّالِح۪ينَ
Ayet اِسْمُهُ الْمَس۪يحُ cümlesine matuftur. Fiil cümlesidir. وَ atıf harfidir. يُكَلِّمُ merfû muzari fiildir. Faili müstetir olup takdiri هُو’dir. النَّاسَ mef’ûlun bihtir.
فِي الْمَهْدِ car mecruru يُكَلِّمُ fiilinin failinden hal olarak mansubtur.
وَ atıftır. كَهْلًا mahzuf hale matuftur. وَ atıf harfidir. مِنَ الصَّالِح۪ينَ car mecruru önceki ayetteki كَلِمَةٍ ’in mahzuf haline müteallıktır. الصَّالِح۪ينَ’nin cer alameti ى harfidir. Çünkü cemi müzekker salimler harfle îrablanırlar.
يُكَلِّمُ fiili sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan fiillerdendir. Tef’il babındandır. Sülâsîsi كلم’dir. Bu bab fiile çokluk (fiilin, failin veya mef‘ûlun çokluğu), bir tarafa yönelme, mef’ûlu herhangi bir vasfa nispet etmek, gidermek, bir terkibi kısaltmak, eylemin belli bir zaman diliminde meydana gelmesi, özneyi fiilin türediği şeye benzetmek, sayruret, isimden fiil türetmek, hazır olmak, bir şeyin aralıklarla tekrarlanması manalarını katar.وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلاً وَمِنَ الصَّالِح۪ينَ
وَ atıftır. Ayet müspet muzari fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.
Bu ayet, önceki ayetteki “itibarlı olarak” ifadesine atfedilerek hal kabul edilir. Bu sebeple kendisinden sonraki kelime de كَهْلً şeklinde gelmiştir. وَكَهْلً ifadesinin فِي الْمَهْدِ yani [beşikte] şeklindeki zarfa atfedilmesinin, beşikte iken yani bebek iken ve büyüdüğü zaman diye anlaşılması mümkündür. [Yetişkinlik halinde] ifadesi Hz. İsa yetişkin olduğu halde anlamındadır. Yetişkinlik, gençlik ile yaşlılık arasında bir dönemdir. Bir görüşe göre yetişkinliğin sınırı otuz dört yaşa ulaşmaktır. Eğer “Bebekken konuşması şaşılacak bir şeydir ama yetişkin olduğunda konuşmasında şaşılacak ne var?” diye sorulursa şöyle deriz: Hz. İsa beşikte iken keramet yoluyla annesinin suçsuz olduğunu ispatlamak için konuşmuştur. Yetişkinliğinden sonra ise vahiy ve risaletle Allah’a davet etmek için konuşacaktır. (Ömer Nesefî, et-Teysîr fi’t Tefsîr)
كَهْلً kelimesi 30 yaşlarında yetişkinler için kullanılır. Küheylan kelimesi buradan gelir. Güçlü kuvvetli demektir.
كَهْلً kelimesi Kur’an’da iki kere geçmiş. Maide Suresi 110. ayet yine aynı konudadır. Peygamberlik verilince konuşması olarak yorumlanmıştır.
الْمَهْدِ - كَهْلًا arasında mürâât-ı nazîr vardır.