قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلّ۪ينَۙ
قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلّ۪ينَۙ
Fiil cümlesidir. قَالُوا damme üzere mebni mazi fiildir. Zamir olan çoğul و ’ı fail olup mahallen merfûdur.
Mekulü’l-kavli لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلّ۪ينَۙ ‘dir. قَالُوا fiilinin mef’ûlun bihi olarak mahallen mansubdur.
لَمْ muzariyi cezm ederek manasını olumsuz maziye çeviren harftir. نَكُ nakıs, نَ ‘un hazfıyla meczum muzari fiildir. نحن mütekellim zamiri نَكُ ‘nün ismi olarak mahallen merfûdur. مِنَ الْمُصَلّ۪ينَ car mecruru نَكُ ‘nün mahzuf haberine müteallik olup cer alameti ي ‘dir. Cemi müzekker salim kelimeler harfle îrablanır.
مُصَلّ۪ينَ kelimesi; sülâsî mücerrede bir harf ilave edilerek mezid yapılan tef’il babının ism-i failidir.
İsm-i fail; eylemi yapan ve gerçekleştiren demektir. Geçici olarak o sıfatı yüklenen isimdir. İsm-i fail; hem varlığa (zata) hem de onun sıfatına delalet eden kelimelerdir. (Arapça Dilbilgisi Ayetlerle Nahiv Bilgisi)قَالُوا لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلّ۪ينَۙ
Beyanî istînâf olarak fasılla gelen cümlenin fasıl sebebi şibh-i kemâl-i ittisâldır. Müspet mazi fiil sıygasında faide-i haber ibtidaî kelamdır.
Mazi fiil sebata, temekkün ve istikrara işaret eder. (Hâlidî, Vakafât, s. 107)
قَالُوا fiilinin mef’ûlü olan لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلّ۪ينَ cümlesi, menfî muzari sıygadaki nakıs fiil كَانَ ’nin dahil olduğu isim cümlesi sübut ve istimrar ifade eden isim cümlesi, faide-i haber ibtidaî kelamdır. لَمْ muzariyi cezm ederek manasını menfi maziye çeviren edattır. نَكُ fiilinin nun harfi sözlerini söylemekte acele ettikleri için hazf edilmiş olabilir.
Cümlede îcâzı hazif sanatı vardır. مِنَ الْمُصَلّ۪ينَ car mecruru كَانَ ’nin mahzuf haberine mütealliktir.