Müddessir Sûresi 7. Ayet

وَلِرَبِّكَ فَاصْبِرْۜ  ...

Rabbinin rızasına ermek için sabret.
 
Sıra Kelime Anlamı Kökü
1 وَلِرَبِّكَ ve Rabbin için ر ب ب
2 فَاصْبِرْ sabret ص ب ر
 

Müfessirler 6. âyeti farklı anlamlarda yorumlamışlardır: a) Ey Peygamber! Sakın şerefli ve değerli peygamberlik vazifesinin külfet ve meşakkatini çok görme, bunlara gönül rızası ile katlan; b) Karşılığında daha fazlasını bekleyerek iyilik etme. Şevkânî’ye göre yüce ahlâk sahibi peygamberin böyle bir davranışta bulunması ona haram kılınmıştır; ancak ümmeti için mubahtır (bk. V, 374-375). c) Fakir fukaraya yaptığın yardımı çok görme, fakirleşmekten korkmayan kimselerin verdiği gibi sen de çokça ver (İbn Âşûr, XXIX, 298). 7. âyette Hz. Peygamber’in, insanlığı uyarma görevini yerine getirirken birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalacağına işaret edilmiş ve Allah’ın rızâsını kazanmak için bu sıkıntılara sabretmesi emredilmiştir.

Kaynak :  Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa: 495
 

وَلِرَبِّكَ فَاصْبِرْۜ


وَ  atıf harfidir. لِرَبِّكَ  car mecruru  اصْبِرْ  fiiline mütealliktir. Muttasıl zamir  كَ  muzâfun ileyh olarak mahallen mecrurdur.

فَ  atıf harfidir. اصْبِرْ  sükun üzere mebni emir fiildir. Faili müstetir olup takdiri  اَنْتَ ‘dir.

 

وَلِرَبِّكَ فَاصْبِرْۜ


Cümle, atıf harfi وَ  ile makabline atfedilmiştir. Atıf sebebi hükümde ortaklıktır. Cümleler arasında manen ve lafzen mutabakat mevcuttur. Emir üslubunda talebî inşâî isnaddır.

Cümlede takdim-tehir sanatı vardır. Car mecrur  لِرَبِّكَ , amili olan  فَاصْبِرْۜ ‘e ihtimam için takdim edilmiştir. 

Ayete mütekellim Allah Teâlâ olduğu için, Rabb isminde tecrîd sanatı vardır.

Veciz ifade kastına matuf  رَبِّكَ  izafetinde, Hz. Peygamber’e ait zamirin Rabb ismine muzâfun ileyh olması Peygamberimize tazim teşrif ve destek içindir.

لِرَبِّكَ ‘deki  لِ , ta’lil içindir.

Rabbin için onun rızası yahut emri için sabret sabrı kullan ya da tekliflerin zorluklarına ve müşriklerin eziyetlerine sabret demektir. (Beyzâvî)